Hooft & Petiet

Amsterdamse corporatiewoningen voorzien van blauw-groene daken

Het ideale plaatje is in zicht! De komende drie jaar wordt 10.000 m2 daken van corporatiewoningen voorzien van een blauwgroene toplaag. Daarvoor zijn vier locaties in Amsterdam geselecteerd: de Bellamybuurt, Geuzenveld, Oosterpark en Kattenburg. 

 

Deze slimme daken kunnen onder het groen extra water opslaan, zodat de woningen en hun omgeving beter beschermd zijn tegen extreme regenval of droogte en hitte. De daken zijn verbonden door een netwerk met sensoren waarmee het waterniveau geregeld kan worden op basis van de weersverwachting.

blauw groene daken EU subsidie
Groene dakbedekking

Bijna 5 miljoen EU-subsidie

Vorige week is bekend gemaakt dat dit project een Europese subsidie heeft gewonnen van 4,8 miljoen euro als vernieuwend project op het gebied van klimaatadaptatie. Wethouder Laurens Ivens, met ‘Wonen’ in zijn portefeuille, is blij met de subsidietoekenning: ‘Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op extremer weer als gevolg van klimaatverandering. Met dit project kunnen we in één keer een enorme oppervlakte op de Amsterdamse daken gebruiken en ik ben erg blij dat nu ook de mensen die geen eigen huis bezitten, kunnen profiteren van de voordelen van deze daken.’ 

De gemeente Amsterdam werkt samen met bewoners, woningcorporaties, bedrijven, kennisinstellingen en Waternet aan klimaatbestendige buurten, die voorbereid zijn op extremer weer.

Groen, duurzaam, klimaatbestendig

Woningcorporatie Alliantie en Hooft & Petiet zijn blij met deze subsidie. Een ontwikkeling als deze; groen, duurzaam en klimaatbestendig, past helemaal in de visie van beide partijen. Betrokken, milieuvriendelijk en met een moderne styling. De blauw-groene daken hebben als voordeel ten opzichte van groene daken dat ze veel meer water kunnen opvangen. Daardoor kunnen ze ook langer vocht verdampen tijdens hitte en droogte. Het blijft daardoor koeler in de huizen en de buurt. En de biodiversiteit neemt toe omdat er meer verschillende planten kunnen groeien. In deze proef is het slimme systeem met sensoren echt de vernieuwende factor; het dak houdt water vast of loost het gebaseerd op de weersvoorspelling. De slimme daken worden in een netwerk verbonden, waardoor een nieuw soort watermanagement op wijk- en gebouwniveau ontstaat.
Groene dakbedekking

Benieuwd wat

voor u kan doen?

Benieuwd wat Hooft & Petiet voor u kan doen?