Ons pand in Utrecht is een goed voorbeeld van hoe wij duurzaamheid in de praktijk brengen. Met een energielabel A, zonnepanelen op het dak, laadpunten voor elektrische voertuigen en het gebruik van energie van Nederlandse oorsprong, streven we naar zo min mogelijk impact op het milieu. Ook in de inrichting kiezen we bewust: onze meubels zijn geen wegwerpartikelen, maar waardevolle grondstoffen. Na huurperiodes reinigen we ze met milieuvriendelijke stoomapparatuur, controleren we ze zorgvuldig en geven we ze een tweede leven bij ons of via partners zoals kringlooporganisaties. Nieuwe aankopen toetsen we streng op duurzaamheid en kiezen we waar mogelijk voor lokale leveranciers en recyclebare materialen.
Als iets voor ons geen functie meer heeft, geven we het een tweede leven door upcycling, donatie aan een goed doel of via de kringloop. Zo dragen we bij aan duurzaamheid en stimuleren we de circulaire economie.
Bij het inzetten van houten meubelen en vloeren, letten wij op het FSC-keurmerk. Dit is een internationaal keurmerk voor papier en hout. Dit wordt gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Ook proberen wij het het gebruik van plastic en papier te beperken en scheiden vanzelfsprekend ons afval.
Wij nemen onze sociale verantwoordelijkheid serieus. Naast het naleven van de wettelijke SROI-norm van 5%, zetten we ons actief in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen we door:
Persoonlijke begeleiding
Aandacht voor taalvaardigheid en praktische skills
Een inclusieve bedrijfscultuur waarin diversiteit als kracht wordt gezien
Zo investeren we samen in mensen, met een positieve impact op zowel onze organisatie als de samenleving.
Wij omarmen diversiteit en bieden een warme werkplek aan mensen uit verschillende culturen, waaronder statushouders. Om hun integratie te bevorderen, ondersteunen we hen niet alleen op de werkvloer, maar bieden we ook Nederlandse taallessen aan. Hiermee helpen we hen hun taalvaardigheid te verbeteren en vergroten we hun kansen binnen onze samenleving.
Wij voldoen niet alleen aan de 5%-eis van SROI — we benutten deze norm als kans om sociale winst te realiseren. Het doel is dat deze investeringen niet alleen financieel rendement opleveren, maar ook bijdragen aan een inclusieve samenleving en het verbeteren van levensomstandigheden.
Onze ervaring leert dat er diverse, praktische manieren zijn om invulling te geven aan social return. Hoewel het soms wordt gezien als een verplichting, zorgt het vaak juist voor efficiëntere werkprocessen. Denk aan de toegevoegde waarde van een frisse blik, andere culturele achtergrond of unieke talenten.
Social return leidt zo tot een echte win-winsituatie: voor onze organisatie, voor de mensen die kansen krijgen, én voor de samenleving als geheel.
Door de invulling van stageplaatsen BOL doen de studenten werkervaring op en werken stageopdrachten uit. Wij zijn blij met hun inbreng en frisse blik.
Hooft & Petiet is trots partner van Stichting HomePlan. Een kleinschalige non-profitorganisatie die sinds 1997 bouwt aan een huis, thuis en toekomst voor mensen in extreme armoede in Latijns-Amerika en Zuidelijk Afrika. HomePlan gelooft dat een veilig onderkomen de basis is voor een verdere ontwikkeling. Dit doen zij altijd samen met lokale partners, zij kennen de omstandigheden en de projectdeelnemers het beste. Deze partners voeren naast huisvestingsprojecten ook de aanvullende projecten uit op het gebied van: welzijn, educatie, werk en inkomen.
Elke fles is een baksteen, met bakstenen bouw je een huis, en een thuis geeft een toekomst! Een mooie missie waar Hooft & Petiet graag aam bijdraagt. Vandaar dat wij vanaf 2025 wijn van NoHouseWine op de maandelijkse borrels schenken. Elke fles is een baksteen voor een huis in Zuid-Afrika. Zo bouwt NoHouseWine een veilig onderdak voor mensen in extreme armoed
Benieuwd wat
voor u kan doen?
Benieuwd wat Hooft & Petiet voor u kan doen?