Hooft & Petiet

Bewonersbegeleiding: een onmisbare schakel tijdens renovatieprojecten

Een renovatie brengt veel veranderingen met zich mee, vooral voor de bewoners. Een tijdelijke verhuizing naar een logeerwoning kan spannend en stressvol zijn. Daarom is goede begeleiding belangrijk. Danny Mooren, sociaal projectleider bij Portaal, en Aboud, bewonersbegeleider bij Hooft & Petiet, delen samen hun ervaringen over hoe zij bewoners begeleiden en ondersteunen tijdens grootschalige renovatieprojecten.

De rol van bewonersbegeleiding binnen een project

Wanneer een woningcorporatie een renovatieproject uitvoerd, kan het zo zijn dat bewoners hun eigen woning tijdelijk moeten verlaten. In de wijk Overvecht in Utrecht renoveerde Portaal 5, 10-hoog flats. Er werden in totaal 570 woningen gerenoveerd. Portaal zorgde ervoor dat er logeerwoningen beschikbaar kwamen. Dit zijn reguliere huurwoningen van Portaal die vrij gehouden worden en ingericht als logeerwoning. Danny Mooren vertelt hoe Hooft & Petiet een belangrijke rol speelde in dit proces: “Hooft & Petiet zorgde niet alleen voor het inrichten van de logeerwoningen, maar namen ook de in- en uitchecks van bewoners op zich, tekenden de contracten en regelde de schoonmaak. Dit gaf ons de ruimte om ons te focussen op de renovatie zelf.”

Aboud, die verantwoordelijk was voor de bewonersbegeleiding aan de bewoners die naar de logeerwoningen gingen, vertelt hoe breed deze rol is: “Ik ben het aanspreekpunt voor bewoners vanaf het moment dat ze naar de logeerwoning gaan, totdat ze weer terugkeren naar hun eigen woning. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat de overgang hun tijdelijke woning zo soepel mogelijk verloopt. Van het controleren of de woning in orde is tot het regelen van een schoonmaak of zelfs het ophangen van een lamp.”

Uitdagingen binnen bewonersbegeleiding

Niet elke bewoner staat direct open voor een tijdelijke verhuizing. “Veel mensen wonen al jaren in hun eigen woning en moeten een aantal dagen voor de start van de werkzaamheden weg. Dat kan weerstand en kritiek opwekken.” legt Aboud uit. “De kunst is om goed te luisteren, begrip te tonen en bereikbaar te zijn. Als bewoners merken dat ze serieus genomen worden, ontstaat er vertrouwen.”

Een duidelijke rolverdeling is belangrijk. “Bewoners hebben veel vragen. Niet alleen over de logeerwoning, maar ook over de renovatie zelf. Hooft & Petiet zorgde ervoor dat bewoners met vragen over hun tijdelijke woning direct bij hen terechtkonden. Dat maakte het proces efficiënter en zorgde dat er geen misscommunicatie ontstond.” vertelt Danny.

Samenwerking en flexibiliteit als sleutel tot succes

Bij een project van deze grootte is een goede samenwerking cruciaal. “We hadden regelmatig bouwteamoverleg, maar hadden ook via WhatsApp en telefonisch contact. Zo konden we snel inspelen op situaties,” vertelt Danny. “Als een bewoner bijvoorbeeld een klacht had, overlegden we direct over mogelijke oplossingen. Was de klacht terecht? Dan zochten we een alternatief. Was de klacht niet terecht? Dan communiceerden we dat duidelijk aan de huurder.”

Aboud legt uit dat hij veel taken van Portaal heeft overgenomen. Op deze manier kunnen zij zich volledig richten op de renovatiewerkzaamheden. “Doordat ik die verantwoordelijkheid kreeg, had ik de vrijheid om de planning helemaal zelf op te zetten,” vertelt hij. “Als je samen met een bewoner een woning bekijkt en die blijkt toch niet in de smaak te vallen dan kun je snel schakelen. Omdat ik het overzicht heb over alle beschikbare woningen, kan ik meteen een alternatief aanbieden.”

Wat maakt bewonersbegeleiding zo waardevol?

Voor Aboud is het mooiste aan zijn werk om bewoners gerust te stellen. “In het begin weten ze niet wat ze kunnen verwachten. Ze zijn onzeker en kritisch. Maar na een paar weken voelen ze zich thuis in de logeerwoning en krijg je een heel ander gesprek. Dan hoor je: ‘Ik ben enorm tevreden, bedankt voor je hulp.’ Dat is waar je het voor doet.”

Danny sluit zich daarbij aan: “Dit project was niet zo goed verlopen zonder Hooft & Petiet. Zij zorgden ervoor dat alles rondom de logeerwoningen soepel verliep. Daardoor konden wij ons richten op de renovatie, zonder dat bewoners zich vergeten voelen.”

Toekomstperspectief en groei in bewonersbegeleiding

De vraag naar professionele bewonersbegeleiding als mensen tijdelijk naar een logeerwoningen moeten, groeit. “In eerste instantie dachten we dat het alleen ging om het inrichten van woningen, maar inmiddels is het veel breder. Corporaties en aannemers zoeken steeds vaker naar partijen die het volledige proces kunnen verzorgen: van inrichting tot de begeleiding van bewoners. De expertise van Hooft & Petiet maakt hierin het verschil.” vertelt Danny.

snel inspelen op situaties,” vertelt Danny. “Als een bewoner bijvoorbeeld een klacht had, overlegden we direct over mogelijke oplossingen. Was de klacht terecht? Dan zochten we een alternatief en communiceerden we dat duidelijk aan de huurder.”

Ook Aboud ziet kansen voor de toekomst. “Het is belangrijk om een persoonlijke aanpak te behouden. Bewonersbegeleiding is meer dan alleen het afhandelen van een contract. Het gaat om het geruststellen van bewoners, het vinden van oplossingen en het creëren van vertrouwen.”

Ook bewonersbegeleiding nodig bij een project?

Bij Hooft & Petiet nemen we zorg uit handen. Van het compleet inrichten van logeerwoningen tot het regelen van in en uitchecks, contractbeheer en schoonmaak, wij zorgen ervoor dat bewoners tijdelijk comfortabel kunnen wonen, zodat woningcorporaties zich volledig kunnen richten op de renovatie.

Benieuwd wat wij voor jouw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op!

Benieuwd wat

voor u kan doen?

Benieuwd wat Hooft & Petiet voor u kan doen?